A Pandala-szigetek varázslatos világa / kézzel rajzolt és festett kavicslények, színezők, könyvek

Mesekavics / Pandala

PANDALA NYAKLÁNCKÉSZÍTŐ KÉSZLET

2017. január 14. - Mesekavics

mesekavics_festokeszlet_nyaklanc.jpg

A Pandala nyaklánckészítő készlet segítségével három színpompás bagoly és három papagáj kavicsmedált készíthetsz. Válaszd ki a hat kavics közül az egyiket, pattintsd fel a festékes tubusokat, kövesd lépésről lépésre a leírást, és hamarosan saját készítésű nyakláncodat viselheted.
 
A készlet tartalmaz minden szükséges alapanyagot és eszközt:
+ 1 db ecset
+ 6 db kézzel válogatott, gondosan mosott és szárított folyami kavics
+ 6 tégely vízzel oldódó, fényesre száradó akrilfesték - banánzöld, türkiz, pink, narancs, lila, barna,
+ 1 tégely szupererős medálragasztó
+ 6 db medálalap
+ 2 db bőrszál
+ részletes leírás, mely lépésről lépésre bemutatja, hogyan készítsd el medáljaidat.
 
A készlet MAGYAR, ANGOL ÉS FRANCIA nyelvű leírást is tartalmaz.
 
A festékek és a ragasztó a Pentacolor kiváló minőségű termékei.
A kavicsok a borítóképtől eltérő formájúak és színűek lehetnek, mivel minden kavics egyedi, megismételhetetlen darab.

TIPPEK: Az akrilfesték nem jön ki a ruhából, ezért alkotás előtt érdemes az asztalt újságpapírral vagy csomagolópapírral óvni és védőruhát viselni. Egy régi rossz póló is megteszi. Minden festékrétegnek meg kell száradnia, utána lehet a következő színnel dolgozni. A tégelyekben található festék elegendő több kavics megfestésére is. Az ecsetet minden szín után mosd ki alaposan. A kész medálnak legalább 1 napig száradnia kell, mielőtt belefűzöd a bőrszálat. Örömteli alkotást!

mesekavics_festokeszlet_nyaklanc_hatoldal.jpg

INFORMÁCIÓ:

A nyaklánckészítő készlet ÁRA 6500 Ft (Áfával) + szállítási költség. A készletet a kavicsmese@gmail.com emailcímen lehet megrendelni.

2017 januárjában Pandala Állatkerti színezős falinaptár jár hozzá ajándékba!

SZÍNES PANDALA PÓLÓK

Hipphipphurrá! Elkészültek az idén nyáron megjelent, Pandala az állatkertben című családi könyvem és színezőm szereplőinek pólóváltozatai. A színes pólók Pöttyöt, a kis pandalát, Tigriskét, a hernyót, Morcz urat, a gyíkot, Bóbitát, a papagájt ábrázolják, és egy csapat dzsungelbagolyt, mindegyik több színváltozatban. Egyelőre gyerekméretben készülnek, de némelyiknél lehetőség van felnőtt méretűek egyéni megrendelésére is.

Lássuk, kik is ezek a figurák.

pandala_potty.jpg

Pötty, a kis pandala: A legokosabb kölyök, jó a szíve és minden érdekli. Szereti a rejtvényeket. Könnyen talál barátokat. Őt követi a mentőcsapat a történetben.

pandala_tigriske.jpg

Tigriske, a hernyó: Narancs-barna csíkos hernyó, aki bár apró és gyenge, képes legyőzni félelmét. Nagy dolgokat akar véghezvinni. A kis pandala, Pötty legjobb barátja. Kisfiam, Fülöp kedvence. 

pandala_morczur.jpg

Morcz úr, a vén gyík: Házsártos öregúr. Sokat látott, szigorú és kekec gyík, de igazából vajból van a szíve. Lehet vagy 100 éves. Imádom a hüllőket, a gyíkokat kifejezetten!

pandala_bobita.jpg

Bóbita, a papagáj: Mozgékony, izgága rózsaszín papagáj. Be nem áll a csőre, kissé sértődékeny, de szeretetre méltó. Azt hiszem, a kavicsnyaklánc figuráim között a rózsaszín papagáj a csúcstartó, holtversenyben a színes baglyokkal.

pandala-bagoly-polo-rszin.jpg

Dzsungelbaglyok: A Pandala-szigetek baglyai színpompás tollú madarak. A Füles Ubul nevű dzsungelbagoly a Pandala az állatkertben egyik szereplője. A dzsungelbaglyoknak rengeteg színváltozata van,  ezen a pólón kilenc látható. A pólóhoz kapcsolódó extra: Dzsungelbaglyos tornazsák.

pandalal-bagoly-tornazsak-fs.jpg

A színezős mesekönyvről:

„Bár állatkertünk több lakója szerepelt már könyvben, most először fordul elő, hogy egy gyerekeknek szóló mesekönyv kifejezetten a Fővárosi Állatkertről szól. Ráadásul nemcsak szórakoztat, de a maga kedves módján számtalan érdekes dolgot is megtanít a nálunk élő állatokról. Külön öröm, hogy ez a különleges könyv állatkertünk 150. születésnapjára készül el. Ennél szebb ajándékról nem is álmodhattunk volna.”

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője

A pólókat a Pólóbár webshopjában lehet megrendelni.

PANDALA KARÁCSONYI WORKSHOP

Tudom jól, milyen gondolatok cikáznak a fejünkben, amikor már tényleg a nyakunkon a Karácsony. Mindenkinek megvan az ajándéka? Mit adjanak a gyerekek a családtagoknak?

Nálunk sokáig a rajz, a gyöngyfűzés és a sóliszt-gyurma volt a sláger. Az alapanyagok is mindig kéznél voltak és időben sem kívánt lehetetlent az embertől. Amióta - 5 éve - kavicsfestéssel is foglalkozom, mindig készülnek karácsonyi ihletésű kavicsállatkák, amikben az a jó, hogy ha mágnesként fejezzük be, egész évben a szemünk, pontosabban a megajándékozott szülők, barátok, nagyszülők és további rokonok szeme előtt lehetnek a hűtőn. 

karacsonyi_ws.jpg

Sokszor beszélgetek vásárokon arról, hogy ki hova teszi a mágnest és mit szeret benne. Egyik kedvencem az a néni, aki a legnagyobb komolysággal és alapossággal válogatott a békák között egy barátnőjének, és azt mondta: "Amikor reggel benyúl a hűtőbe a tejért a kávéhoz, meglátja a békát és mosolyogni fog."

Reményeim szerint, és úgy tűnik, a tapasztalatok szerint is örömet okoznak a kavicsmágnes figurák, és persze minden kézzel készült ajándék, ezért Kovács Andival, az Időtetrisz blog szerzőjével azt gondoltuk, ha az utolsó előtti pillanatban valakinek még bütykölnénk valami kedves, személyes karácsonyi ajándékot, megteremtjük a lehetőséget hozzá.

Ha tehát szeretnétek kavicsból mágnest, kitűzőt, nyakláncot készíteni, mellette pedig vicces dekorgumi karácsonyfadíszeket is fabrikálnátok, december 17-én, szombaton délelőtt 10 és 13 óra között megtaláltok minket az ODU közösségi térben. Ezeket velem készítheted el.

Lesz továbbá lehetőséged karácsonyi üdvözlőlapokat és személyre szabott csomagolást is készíteni, ezeket Andival fogod tudni megvalósítani az Időtetrisz workshopon. Így két workshop lesz egy helyen, gyakorlatilag egy légtérben leszünk, egymás mellett, te pedig eldöntheted, egyiken, vagy másikon, vagy ami a legjobb, mindkettőn szeretnél részt venni.

A Pandala workshop ára 5000 Ft / fő.

Ezért készíthetsz 3 nyakláncot, 2 kitűzőt, 3 mágnest, 2-2 dekorgumi karácsonyfadíszt. Minden résztvevő kap továbbá egy 2017-es Pandala színező falinaptárat ajándékba.

Lesz továbbá mézes tea és mennyei pogácsa is ellátmány gyanánt a kis és nagy alkotóknak.

A helyszínen megvásárolhatók lesznek a könyveim, ha netán dedikált példányt szeretnétek, és a festőkészletek is azoknak, akik otthon is folytatnák a kavicsfestést.

Ha érdekel a program, jelezd kérlek az esemény FB-oldalán és a kavicsmese@gmail.com emailcímen is.

Szeretettel várunk!

PANDALA ISLANDS SZÍNEZHETŐ PÓLÓK ÉS TÁSKÁK

14591863_10154648681914813_4280025877048441686_n.jpgHurrá!!! Megint teljesült egy régi vágyam! Elkészült és már rendelhető a Pólóbárral közös póló- és táskakollekcióm, mely a SAVE THE PLANET fantázianevet kapta. A kiváló alapanyagú, főként fehérítetlen pamutpólókon, táskákon és tornazsákokon ugyanis elsősorban veszélyeztetett állatok portréi találhatók.

Az állatok "eredetiben" a Budapesti Állatkert lakói, róluk rajzoltam a grafikákat:

 • Nur-Nuru-Bin, a KOALA (a koala az egyedüli nem veszélyeztetett a csapatban)
 • Asha, az ÁZSIAI ELEFÁNT
 • Sisi, a ROTSCHILD-ZSIRÁF
 • Norbi, a SZIBÉRIAI TIGRIS
 • Basil, az ÁZSIAI OROSZLÁN.

Ők öten nemcsak a Pandala az Állatkertben családi mesekönyvem szereplői, de 2017-es falinaptáram lapjairól is ők köszönnek vissza. A BAGOLY és a PILLANGÓ pedig a Pandala-szigetek színező legkedveltebb mintái voltak, szívem csücskei, ezért kerültek be a kollekcióba. 

Minden színezhető termékhez 4 db-os ICO textilmarker készlet jár, mellyel mindenki a maga kedve szerint, EGYEDI MÓDON színezheti ki saját, vagy gyereke pólóját, táskáját. Aki szeretné, további filceket is rendelhet. 
pandalaislands_taska_pillango.jpg
FONTOS! A minta kiszínezéséhez tegyünk egy kartont a póló/táska belső oldalára, a minta túloldalára, hogy a filc festékanyaga ne üssön át. Kísérletezzünk bátran a színekkel. Ha kész vagyunk a színezéssel, melegíthetjük a vasalót, ám a karton maradjon hátlapként. Simítsunk sütőpapírt  a kiszínezett mintára, azon mozgassuk a vasalót néhány percig. Utána hagyjuk kihűlni! Részletes használati utasítást a csomagolásban és a Pólóbár weboldalán is találtok.
A SAVE THE PLANET kollekció termékei:
 • színezhető gyerekpólók (104, 116, 128, 140, 152)
 • színezhető női pólók (S, M, L, XL)
 • színezhető férfi pólók (S, M, L, XL, XXL)
 • színezhető vászon tornazsákok (gymbag)
 • színezhető vászon bevásárlótáskák

A teljes kollekció a Pólóbár weboldalán tekinthető és rendelhető meg.

 

MESEKAVICS / PANDALA BOLTLISTA

mesekavics_jatek_copfok.jpgÍme a jelenleg MESEKAVICSOT, PANDALA TERMÉKEKET ÁRUSÍTÓ BOLTOK listája:

 • BUBORÉK Buda I. Batthyány u. 48. (Ostrom utca sarok) és Pest V. Kecskeméti u. 5. (színező, NAPTÁR)
 • BUDAI KERTCENTRUM Bp., II. Budakeszi út. 95.  (festőkészlet, színező, nyakláncok)
 • FIAN Koncept Bp., I. Várnegyed, Fortuna u. 18. (festőkészlet, könyv, NAPTÁR, mágnesek, nyakláncok, kitűzők)

 • JÁTÉK3 Bp., VII. Madách Imre út. 13-14. Gozsdu udvarnál (festőkészlet, könyv, színező, NAPTÁR, mágnesek, nyakláncok)

 • KEDDSHOP Bp., II. Frankel Leó u. 13. (festőkészletek, könyv, színező, NAPTÁR, mágnesek, nyakláncok, matricás készletek)
 • KÉT EGÉR Könyvesbolt Bp., IX. Ráday u. 20. (könyvek, színezők, NAPTÁR)
 • LUDWIG MÚZEUM AJÁNDÉKBOLTJA Bp., IX. Komor Marcell u. 1. (festőkészletek, könyv, színező, NAPTÁR) shop@ludwigmuseum.hu
 • PAGONY KÖNYVESBOLTOK (festőkészletek, könyv, színező, NAPTÁR)

 • PÓLÓBÁR Szentendre, Dumtsa Jenő utca 11. (festőkészletek, könyv, színező, NAPTÁR, PÓLÓK+TÁSKÁK)

 

A boltokon kívül alkalmanként VÁSÁROKban is megtalálhatsz. 

 

Mesekavics_Pagony.jpg

PANDALA SZÍNEZŐ NAPTÁR 2017

naptar2017_szinezo_borito.jpgMár kapható az állatkerti kedvenceket ábrázoló 2017-es falinaptáram, mely az Alapítvány a Budapesti Állatkertért szervezettel közös kiadvány.

Pandala-szigetek meditációs felnőttszínezőm sikerén felbuzdulva írtam és rajzoltam meg a Pandala az állatkertben című mesés, családi állatkerti kalauzt.
Ezzel a színezhető naptárral és a benne szereplő állatkerti kedvencek portréival ismét az állatvilág iránti szeretetemet szeretném kifejezni. A 12 állatportré kiszínezésével életre kelthetjük saját állatkertünket, és ha bekeretezzük és falra akasztjuk a képeket, otthonunk díszei lehetnek. Legyen színesceruza vagy filc, amivel színezünk, használjuk bátran, engedjük szabadon a fantáziánkat! Sok sikert!
A 12 állatkerti kedvenc: 
 • pápaszemes pingvin,
 • kétujjú lajhár,
 • oroszlánfóka,
 • szumátrai orangután,
 • vörös macskamedve (kispanda),
 • nyugati síkvidéki gorilla,
 • koala,
 • ázsiai oroszlán,
 • Rotschild-zsiráf,
 • csupaszorrú vombat,
 • szibériai tigris,
 • ázsiai elefánt.

Mindannyian megtalálhatók a Budapesti Állatkertben, és akár örökbe is fogadhatjátok őket.

A naptár a Fővárosi Állatkert ajándékboltjában már kapható, méghozzá kedvezményesen!
Köszönet Parádi Krisztának a szokás szerint profi nyomdai előkészítésért!
Teljen benne sok örömötök, jó színezést!
naptar2017_szinezo_boritohatso.jpg

ÁLLATKERTI NEVELŐSZÜLŐK TALÁLKOZÓJA + WORKSHOP

Ismét az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem a Fővárosi Állat- és Növénykertben megrendezett őszi Állatkerti Nevelőszülők találkozóján. Aki örökbe fogadta valamelyik lakót, az meghívást kapott az Állatkertbe. Október 2-án szerencsére gyönyörű időnk volt, csak a délután vége felé kezdett szemerkélni az eső. A Japánkert adott helyszínt asztalaimnak, ahol a gyerekek, miután meglátogatták kedvenceiket, pihenésképpen színezhettek és kavicsot festhettek. Sokan színeztek, de ahogy az lenni szokott, amint előkerültek a kavicsok, minden gyerek letette, ami addig a kezében volt, szóval a délután a kavicsfestésről szólt.allatkert_kollazs3.jpg Ezeken az alkalmakon mindig bemutatom a Mesekavics és Pandala termékeimet is: a kézzel festett kavicsékszereket, az álló akváriumot, a kavicsfestő készleteket, az eddig megjelent könyveimet, valamint az eszközöket, amiket használok és ajánlok az alkotáshoz. Örömmel dedikáltam az Állatkert állatairól szóló Pandala az állatkertben című könyvemet is, és hosszasan beszélgettünk az örökbefogadásról is a gyerekekkel és felmenőikkel.allatkert_kollazs2.jpg

A foglalkozás végén jött az összepakolás, és a jutalomutazás: az állatkerti kisautó vitt el a saját autómig. Közben örömmel intettem búcsút az én "saját" állatomnak is: Igort, a rozsomákot fogadtam örökbe. Aki olvasta a legutóbbi könyvemet, talán rájön, miért. Köszönöm a lehetőséget Simon Alexandrának, az Alapítvány a Budapesti Állatkertért munkatársának és Batta Donátának a segítségért.

meghivo_2016_okt_2.jpg

PANDALA KAVICSMOZAIK KÉSZÍTÉS

Meghívást kaptam a Belvárosi Családi Piknik – Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér című rendezvényre, ahol a kortárs illusztrátorok között én is kreatív foglalkozást tartottam gyerekeknek. Az eső miatt a Károlyi-kert helyett az Aranytíz Kultúrház adott otthont az eseménynek, ami kicsit szűkösebb helyszín volt ugyan, de így is maximális fordulatszámon nyüzsögtek a kicsik és nagyobbak.

A megszokott kavicsfestés helyett most egy új dologgal készültem: kavicsmozaikkal. Színesre festett kavicsokból raktuk ki a Pandala az állatkertben könyvem szereplői, Pötty, Tigriske és Füles Ubul portréját. Készült továbbá freestyle stílusban egy "tapír helyett papír" nevű lény. Köszönöm a lelkes résztvevőknek a közös alkotást, és az esemény szervezőinek, a Betűtészta Kiadónak a meghívást. 

PANDALA LETÖLTHETŐ FÜZETCIMKÉK

Vége a nyárnak, kezdődik hamarosan az iskola, sokan már csomagolják a könyveket és a füzeteket. Úgy gondoltam, talán örültök neki, ha rajzolok néhány színezhető füzetcimkét, amiket öntapadós etikettre akár otthon is ki lehet nyomtatni, és személyre szabhatjátok általuk a füzeteket, könyveket.

A négyféle cimkén a Pandala az állatkertben könyvem néhány szereplőjét találhatjátok: levél alól kukucskáló pandalákat (Koan és Pötty), hernyókat a fűben (Tigriskét és társait), papagájokat (Bóbita és Rezső) és persze nem maradhatnak el a baglyok sem (Füles Ubul és Übü).

A cimkék 105x48mm-esek, egy A4-es lapon 12 darab fér el belőlük. Remélem, örömötök telik majd bennük, terjesszétek szabadon, használjátok egészséggel!

Az ötletért köszönet az Időtetrisz bloggerének, sugarcandynek, a kivitelezésért pedig Parádi Krisztának.

pandala_etikett_1.jpg

 

PANDALA AZ ÁLLATKERTBEN - KÖNYVBEMUTATÓ

Pandala az állatkertben - ez a címe a nyár elején megjelent új könyvemnek. Ez a könyv már nem csak színező, hanem mesekönyv, sok színezhető állatrajzzal, kreatív foglalkoztató ötletekkel, kavicsfestéssel és sok-sok izgalmas állatos tudnivalóval. A kisfilmen a könyvbemutatót láthatjátok, amit a Fővárosi Állat - és Növénykert 150. születésnapi ünnepi programjaként rendezhettünk meg.  

PANDALA AZ ÁLLATKERTBEN - MEGJELENT!

Fantasztikus örömhír: megjelent az új könyvem! A Pandala az állatkertben már a harmadik a sorban. 2014-ben jelent meg a Mesekavics kreatív alkotókönyv, 2015-ben a Pandala-szigetek gyerek és felnőttszínező a Kolibri kiadónál, és most itt az új kicsike, ami tulajdonképpen egy hibrid - ezt majd kifejtem alább! De kezdjük az elején, ilyen lett a borítója, büszke vagyok rá!paradio_pandalaazallatkertben_300dpi.jpgA TÖRTÉNET

Ahogy a borítón is olvasható, ez a könyv egy mesés állatkerti kalauz, másképpen mese, amely az állatkertben játszódik. A történet azonban nem itt kezdődik, hanem a trópusi Pandala-szigeteken, ahol egy reggel eltűnik Pötty, a kis pandala. Mentőcsapat szerveződik, melynek tagjai Koan, a pandala, Morcz úr, a gyík, Füles Ubul, a dzsungelbagoly, Bóbita, a papagáj és Tigriske, a hernyó. A nyomokat követve érkeznek Budapestre, az állatkert kapujához, ahol Asha, a kiselefánt fogadja őket és körbevezeti a kertben hőseinket. Megismerkednek számos itt élő állattal, akik legyenek bár kicsik és cukik vagy nagyok és félelmetesek, mind segítenek nekik céljuk elérésében. Pontosabban nem mind... Akad valaki, aki a nyomukban jár és szándékai nem éppen barátságosak. Vajon hova tűnt Pötty? És mi az a rejtély, amit ő szeretne kideríteni? 

A HÁTTÉR

4 éve kezdtem el a Mesekavics projektet. Szabadidőmben kavicsokra festettem fantázialényeket, melyekből hamarosan összeállt egy színes kis állat- és növénysereglet, az én kis mesefiguráim. Nagyon közel álltak hozzám mindig is a trópusi dzsungelek és korallzátonyok színes állatai, ezért öntudatlanul is élénk színeket használtam megalkotásukkor. Arra gondoltam, a lények nem lebeghetnek a semmiben, ezért teremtettem egy élőhelyet nekik, a Pandala-szigeteket, és ezzel meg is érkeztem a saját trópusi Paradicsomomba, ahova mindig vágytam.

magyar_4_5kisebb.jpg

A kis lényeknek nevet adtam és háttérképeket kezdtem festeni nekik, a történetek pedig maguktól kezdtek összeállni a fejemben róluk. Az első perctől kezdve terveztem, hogy mesét írok. Rövid kis epizódokat meg is írtam néhányukról, ám aztán másként alakult a sorsunk: elsőként a Mesekavics kreatív könyv szereplőivé váltak, amelyben elkészítésüket mutattam be kavicsfestés, sólisztgyurma és más csináld magad-módszerek által. Karaktereikről ekkor csak egy-egy mondat erejéig esett szó.

mesekavics_borito_nezo_kicsi.jpg

Állatkáim második kítörési kísérletének eredménye a Pandala-szigetek színező lett. Külföldi útjaim és kreatív workshopjaim alatt mindig alaposan körülnéztem az aktuális trendek terén, és nagy meglepetésemre azt láttam, hogy egyre népszerűbbek azok a részletgazdag színezők, amelyekből már én is rajzoltam jónéhányat otthon. Nem is kellett sok hozzá, hogy füzetté álljanak össze, és a Kolibri kiadó jóvoltából 2015 nyarán megjelenhetett. Itt a figuráim jellemvonásait megint csak nem a szavak, hanem a cizellált grafikák tükrözték. Ez a színező jelenleg az 5. kiadásnál tart, ami óriási dolog számomra, hiszen egyértelműen jelzi, hogy szeretik.

A mese azonban meg akart születni, és elkezdtem írni. Ám még mindig nem a Pandala-szigetek története kerekedett ki belőle, mert időközben beúszott egy másik vízió: az Állatkerté. Gyerekkorom nagyon fontos színhelye, ahova sokat jártam kicsiként, majd wannabe Gerald Durrell-ként tizenévesen esti előadásokra. Egyszer például dr. Ország Mihályt, a Mindent lehet, de krokodilt azt nem című zseniális könyv szerzőjét sikerült megtalálnom a kéréssel, dedikálna-e egyet az én Kornél hörcsögömnek. Megtette. Így hát nem meglepő, hogy pandaláim és társaik az állatkertben kezdték meg kalandjaikat. 

paradi_pandala_matricalatvany.jpgA kiadóval azt találtuk ki, hogy ebben a könyvben ötvözzük a mese, a színező és a foglalkoztató műfajait, és hozzáadunk némi extra fűszert, különleges állatos információk formájában. Igazi családi könyvet szerettem volna alkotni, ami 4 éves kortól bárkit leköthet. A mese a kisebbeknek szól, ahogy a foglalkoztatók egy része is, de a minden oldalpáron található színezők már a nagyobbakat és a felnőtteket is leköthetik, feltölthetik, arra pedig szinte mérget veszek, hogy a tudod-e információmorzsák meglepetést okoznak még a harcedzett szülőknek is. Ebben az állatkert szakemberei voltak segítségemre, akiknek szeretném itt is megköszönni.

Ami a még mindig rendkívül népszerű színezőket illeti, igyekeztem könnyebben színezhető, és bonyolultabb ábrákat is rajolni. A borítón szereplő két kőelefánt és a kapu íve a Fővárosi Állat- és Növénykertet idézi, nem véletlenül, a gyönyörű kapu adta a mintát. Sokat jártam az állatkertbe, sokáig figyeltem az állatokat, a helyszíneket és skicceket készítettem. A képen látható gorilla például Bongó, aki azért persze nem így ült modellt nekem.

pandala_emberszabasu.jpg

Olyan könyvet szerettem volna írni és rajzolni, amilyen még nincs. Tükrözi azt a szerteágazó érdeklődést, ami engem és korunkat is jellemez. Remélem, sikerül vele megfogni sokakat. Mint ahogy azt is remélem, hogy aki olvassa, szeretni fogja a szereplőit, együtt érez majd velük és izgul értük, és aztán örömmel ül le megrajzolni, megfesteni, kiszínezni őket. És talán közben észrevétlenül az is bekúszik a lelke legbelső bugyrába, és témává válik otthon, hogy nincs más lehetőség, mint jól szeretni és óvni ezt a gyönyörű bolygót, mert nincs másik!

A  könyvet kisfiamnak, Fülöpnek ajánlom, aki alig várta, hogy végre megírjam ezt a mesét, és azóta is ott az ágya mellett egy kavics Tigriske. Ajánlom még hőseimnek is, a néhai Gerald Durrelnek és Ország Mihálynak, valamint a nagyon is élő Jane Goodallnak és David Attenboroughnak, akiknek a könyveit olvasva vágyni kezdtem rá, hogy a magam módján én is hozzátegyek valamit az Ügyhöz.

pandala_allatkert_orsi.jpg

JÖN, JÖN, JÖN!!! PANDALA AZ ÁLLATKERTBEN!

paradio_pandalaazallatkertben_72dpi.jpgNagyon izgatott vagyok, mert hamarosan megjelenik az új könyvem!

A PANDALA AZ ÁLLATKERTBEN a harmadik könyvem lesz, a Mesekavics kreatív alkotókönyv és a Pandala-szigetek színező után. A műfaja: mesés állatkerti kalauz.

Régóta terveztem a Pandala-szigetek különös lakóiról és kalandjaikról mesét írni. Ebben a könyvben végre megtettem. A meseszál alkotja a könyv gerincét, amelyhez társul több, mint 40 részletgazdag színező, 60 állati jó érdekesség a 150 éves Budapesti Állatkertről és lakóiról, és 10 kézműves ötlet is. A történet dióhéjban pedig ez:

Pötty, a pandalakölyök egy reggel eltűnik a Pandala-szigetekről. Trópusi mentőcsapat indul utána, és a nyo­mok egészen a Budapesti Állatkertig vezetik őket. Itt találkoznak Ashával, a kiselefánttal, aki segít nekik, hogy mielőbb megleljék az elveszett pandalakölyköt. Miközben Pötty nyomát követik, kaland kalandot követ, így sorra megismerkednek a Budapesti Állatkert legendás lakóival.

A könyv írása és rajzolása során sok időt töltöttem az Állatkertben, gyerekkorom egyik legkedvesebb helyszínén. Alaposan végignéztem minden szegletét, órákig ücsörögtem egy-egy kifutó előtt azon töprengve, milyen állatok is kerüljenek be a történetbe. Sajnos ki kellett hagynom jónéhány kedves lakót, persze ez nem jelenti azt, hogy ne szeretném őket is. Sok rajzos vázlatot is készítettem, amiket később otthon dolgoztam ki egész oldalas színezőkké. 

pandala_borito_levonat.JPG

Fontosnak tartottam, hogy kerüljön a könyvbe némi tudományos ismeret is, mert ha állatokról van szó, minden plusz információ jól jön! Mi legalábbis a kisfiammal nagyon szeretünk kicsit többet megtudni róluk. Ezért sok szép színes fotó és kis tudásmorzsák is kerültek minden fejezetbe. Ebben a Fővárosi Állatkert munkatársai is segítségemre voltak, akiktől ezt a gyönyörű ajánlást kaptam:

„Bár állatkertünk több lakója szerepelt már könyvben, most először fordul elő, hogy egy gyerekeknek szóló mesekönyv kifejezetten a Fővárosi Állatkertről szól. Ráadásul nem csak szórakoztat, foglalkoztat, de a maga kedves módján számtalan érdekes dolgot is megtanít a nálunk élő állatokról. Külön öröm, hogy ez a különleges könyv állatkertünk 150. születésnapjára készül el. Ennél szebb ajándékról nem is álmodhattunk volna.” – Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

allatkert_orsi.jpgSzeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a könyv létrejöttében:

Balázs Eszter Anna, Sőregi Melinda, Lovas Anna, Széplaki Gyöngyi, Féder Márta, Tillai Tamás, Orosz Anett (Kolibri Kiadó) Simon Alexandra, Simonyi Gábor, Hanga Zoltán (Fővárosi Állat- és Növénykert), nagyon köszönöm a közös munkát!

És persze nem maradhat ki édesapám, Parádi Károly, aki az első tukánt rajzolta nekem 6 éves koromban, valamint Fülöp sem, akinek ezt a könyvet ajánlom.

Fogadjátok szeretettel!

Orsi

 ps.: A könyvet ITT lehet kedvezményesen előrendelni!

PANDALA-SZIGETEK AZ ÁLLATKERTBEN

pandala_allatkert_orokbefogadonap.jpgAz Alapítvány a Budapesti Állatkertért meghívására részt vettünk a Nevelőszülők Találkozóján 2016. május 22-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben, népies nevén az Állatkertben.

Hogy micsoda ez a találkozó? Olyan gyerekek és felnőttek napja, akik az Állatkert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadták. Az Alapítvány a Budapesti Állatkertért weboldalán ugyanis bárki megnézheti és kiválaszthatja szíve csücskét, akit aztán egy évig támogat. 

Ezen a jeles napon a Japánkertben ütöttük fel fejünket és sátrunkat, egy csendes kis sarkot kínálva az árnyékra, szusszanásra és alkotásra vágyó családoknak. Pandala-szigetek az Állatkertben.

A színezni vágyók több különféle színezőből választhattak: részletgazdag koala, fóka, medve, orangután, kiselefánt grafikák közül.

pandala_allatkert_orokbefogadonap3.jpg

 

A gyerekek és szüleik is lelkesen válogattak a nagy kupac színes filctoll és ecsetfilc között is, azon töprengve, melyik legyen a következő szín.

A másik kreatív tevékenység a kavicsfestés / rajzolás volt. Mosott vagy előalapozott kavicsokra rajzolhattak a műfaj kis és nagy kedvelői ornamentikus mintákat, állatokat, saját fantáziarajzot. Akadt, aki katicát varázsolt a kavicsból, mások baglyot, papagájt, kutyát vagy éppen nonfiguratív absztrakt megoldást választottak, mint az egyik páréves művészünk.

 Öröm volt nézni, a tavaly októberi hasonló rendezvény után ismét mennyien kapcsolódtak ki nálunk. Nem is tudtuk, őket figyeljük, vagy a szemközti Nagytó pompás szürkegémjeit és pelikánjait, akiknek sima napi rutinja káprázatos víziparádéként hatott a háttérben. Felváltva gyönyörködtünk.

Köszönjük a sok pozitív visszajelzést az állatszerető közönségtől, akiket arra buzdítottunk és most is arra buzdítunk, hogy küldjék el színezéseiket a kavicsmese@gmail.com emailcímre vagy a Pandala-szigetek Facebook-oldalára!  Örömmel közzétesszük!

Az Állatkerttel hamarosan újabb közös projektünk lesz, de ez még titok! Részletek hamarosan!

pandala_allatkert_orokbefogadonap2.jpg

 

MESEKAVICS A PICI PIACON / MÁJUS 15.

pici_piac_2016_majus_15_mi_is_ott_leszunk_banner.jpg

Május 15-én, vasárnap ismét PICI PIAC! Ez a kifejezetten kisgyerekeseknek megrendezett vásár szuper lehetőség, hogy a kistesónak és nagytesónak is találjatok valami szépet, hazai alkotóktól, tervezőktől és gyártóktól.

A PANDALA-SZIGETEK MESEKAVICS lényei is ott lesznek kavicsmágnes, nyaklánc, kitűző formájában, mellettük az eddigi két könyvem, a színezőkönyv és a kreatív alkotókönyv. Viszünk a vásárra festőkészleteket is! Gyertek, segítőm, Ági vár szeretettel!

pici_piac_2016_majus_15_mi_is_ott_leszunk_logo_kicsi.jpg

süti beállítások módosítása